Saturday, February 2, 2008

Mannefall og snøfall

Tap 2-1 mot Hjelset-Kleive i åpningskampen.

Ekko åpnet vintercupen med et rekordstort forfall. Likevel stablet vi 11 mann på beina, og fullførte en ok kamp.
Spesielt defensivt fungerte det i perioder bra.

Ørjan
Ronny, Morten, Jan Erik, Trond
Joachim, Rolf Erik ,Øystein ,Håkon
Andre, Tommy

3 unggutter fra juniorlaget gjorde sakene sine bra, spesielt Øystein imponerte med en bra arbeidsinnsats. Andre Thomassen, ex Molde jr, prøvespilte og gjorde en fin figur spesielt i 1. omgang.

Sjansemessig er det imidlertid fort gjort å summere opp kampen for vårt vedkommende.
En halvsjanse ettter en god dødball fra Jan Erik og to gode skuddforsøk fra Rolf E og Øystein var beholdningen før pause. Hjelset-Kleive hadde litt mer å by på, men skapte likevel minimalt i 1. omgang de også.
Andre omgang ble litt tyngre for vår del, og banen var heller ikke lengre grønn. Gradvis større snøfall og vind gjorde kampen stadig mer ufyselig. H-K utnyttet vinden til sin fordel, og puttet to ganger, før Andre ble hektet av keeperen og korrekt nok fikk vi tildelt straffespark som Morten enkelt og greit satte inn.

Et hederlig tap og en grei gjnnomkjøring for Ekko som til neste uke starter opp med treningene.

18 comments:

Anonymous said...

må legge til at jan erik devold gjorde et SOLID comeback etter over en sesong borte fra ball..

trond spillte til årsbeste i denne kampen, med solide taklinger på back plass!!

keeperfantomet hadde forøvrig en god kamp i mål, med et par verdensklasse redninger. ellers noen håpløse redninger, der fokuset på å holde ballen, såg ut til å være glemt:-) kunne snøen ta noe av skylden? neppe!

gode gamle roffe har også ikke glemt spillet siden høsten. en av få som tør slå en pasning, og jobber som en helt, til kondisen holder.

kort oppsumert: 4 spillere får godkjent av meg, resten kan forbedre seg mye. ellers så var det lite ballspill på ekko, de klarer ikke å spille ballen med ro, dette må det rettes på, om vi ikke skal ligge nede for telling i år også..

Anonymous said...

jeg sier meg enig. jan erik var ekkos beste spiller i dag. idol trond spilte en solid kamp på back, og holdt ut overaskende lenge. litt kondisjonstrening, så tror jeg vi vil se han oppe på godt gammelt nivå i dag. andre gjorde en fin innsats på topp, og kan vise seg å bli en viktig spiller i årets sesong. synes forøvrig at juniorene, kanskje sett bort i fra øystein, ikke holder nivået og kanskje blir litt "lette". men alt i alt en god kamp i dag

Anonymous said...

Når e det trening då ? Må komme i gang no visst det ska bli nåkkå.

Anonymous said...

Les og lær!!!!!, alle gårplyta så e triksefantom!!


Gampefotball og rævafotball med kondis å samspæll/samhandling bli aldri utdatert så længe fotball`n e et LAGSPILL !!!

sjekk gjennomsnitt økning pr. spiller i eksperimentgruppa i artikkelen !!!!



Vi har faglige autoriteter her på berget.En av dem, Ulrik Wisløff, var med på å skrive boka "Prestasjonsutvikling i fotball".

Selvfølgelig er VO2max viktig i fotball og avgjørende for hvor mange kilometer en spiller kan tilbakelegge i løpet av en kamp. Det er godt dokumentert, og er sikkert ikke "kontroverset" i denne tråden.

Likevel:

Wisløff viser til en studie av betydning av VO2max. To grupper av fotballspillere på omtrent samme nivå var forsøkspersonene (juniorspillere fra Nardo og Strindheim).
Éngruppe ,eksperimentgruppa, blei satt til å løpe intervalløkter to ganger i uka i forlengelsen av to av de ordinære treningene. Den andre gruppa, kontrollgruppa, kjørte ekstra teknisk trening over samme tidsperiode. Poenget var selvfølgelig ikke å se hvem som økte mest i VO2max, det sa seg sjøl på forhånd, man søkte heller å se forskjeller mellom de to gruppene i hva de presterte ute på banen!

Spillerne i eksperimentgruppa hadde i løpet av åtte uker med ekstra intervalltrening økt den relative VO2max fra 58,1 til 64,3. Kontrollgruppas forandringer: 58,4 til 59,5.



Eksperimentgruppas progresjon, målt i gjennomsnitt pr. spiller pr. kamp:



Antall sprintløp: 6,2 til 12,4.

Antall involveringer med ball: 47,4 til 58,8.

Antall pasninger: 28,5 til 30,7.

Gode pasninger: 19,4 til 23,5.

Dårlige pasninger: 9,1 til 7,2.

LØPSLENGDE målt i meter: 8619 til 10335.

Snittpuls (% av HFmax) i løpet av en kamp: 82,7 til 85,6.

Kontrollgruppa sto mer eller mindre på stedet hvil.



Tallene taler sitt tydelige språk, og i studien konkluderes det med at en fotballspillers VO2max influerer løpslengde, mulig arbeidsintensitet, antall sprintløp, antall ballinvolveringer, pasningskvalitet på høy intensitet.

Så hvordan trene VO2max når man er fotballspiller?

Intervaller på 3-4 min. med ball!!!

Legg opp aktiviteten slik at de blir kraftig andpustne uten å bli veldig stiv og støl og ha en varighet på 4 minutter. Hvorfor 4 minutter?
Teorien tilsier at du kan godt kjøre intervall i 3-8 minutter så gjerne det dersom du vil det. Årsaken til at intervaller kortere enn 3 minutter er uhyre lite effektive er at det tar minst 2 minutter å nå maksimalt slagvolum (like under eller på maksimalt oksygenopptak). Stopper du da etter 3 minutter så har du 1 minutts god trening for slagvolum, holder du på 4 minutter så har du 2 minutter god slagvolumtrening.

wisløff`s anbefaling er å bruke 4 minutter, alle klarer det og alle har effekt, og da er det lettere å gjennomføre flere økter per uke.

En fireminuttersøkt kan ikke erstattes med kortere intervaller slik noen antyder, fordi kontinuerlig fylling av hjertet er et av hovedpoengene som gir økt slagvolum. Vi snakker derfor om kontinuerlig arbeid i 4 minutter.

så alle gårplyta fe lægge vækk trikse-kula litt å sprenge litt slek som me gjor i "gamle dage", kule triks kan du vise te mor di!!

Jostein Flo kunne væl ikkje trikse eingang mæn skåra gjor`n !

Gampefotball og rævafotball e morro!

ta den dåkker !!!

Anonymous said...

vet du ka vo2 max står for?:-)

Anonymous said...

glemte å si at dette var et bra innlegg!! og at det var keeperfantomet som synest at det var det..

men teknikk er viktig, mye ballberøringer er viktig, hvorfor er brasilianske og argentinske spillere så mye bedre enn norske spillere? fordi de i gjennomsnitt har over dobbelt så mye ballberøringer enn hva norske spillere har frem til de er 20år.. det kommer man ikke unna kennet.:-)

å kan man trene opp løpåskapasiteten uten å ta intervall trening? svaret er ja, man kan spille ball på mindre baner, 4 mot 4 i 4-5 min kamper f.eks.. da får man god trening på oksygenet, man trenger nemlig ikke mer enn 40% av max puls for å få fullt opp hjertet med blod (fullt slagvolum) altså slagvolumet bedres, men jo høyere % av max o2 man jobber på jo større er utbyttet..det er sant som du skriver!! mange veier til suksess, men man kommer ikke utenom at det å trene med ball er alfa omega i yngre trinn!!! det er nemlig i yngre alder man lettest tar til seg ny lærdom, man lærer nye finter bedre da, og læreviljen er vel også en del bedre:-)
kondis og styrke kan man lett trene opp på et akseptabelt nivå, på kort tid.. som du selv skriver i ditt innlegg.

keeperfantomet

Anonymous said...

Kaffær e i nevnt i na sammenhengen her? Ta her he i ikkje nokko mæ å gjær.

Anonymous said...

Kor ta gampefotballstempelet kjem frå Nygårdsvoll ? Me spellte fin underholdende go fotball så lenge me hadde et skikkelig støtteapparat rundt oss og folk orka å møte på alle 3 , tre ja , treningan pr veke. Men ta ble verre med åra etterkvart som A-laget ble overlatt t se sjøl og måtte vare både trener og oppmann og vaskedame. No e det vel nesten slik at klubben håpa det ikkje bli A-lag så dei slepp dei utgiften. No e vel Ekko/Aureosen den enaste klubben som ikkje engång he oppdatert liste over antall A kampa pr spællar gjennom tiden. Her e det mykje viktigare å føl med på kor mange år folk he vore i forskjellige utenomsportslige verv. Off nei no må i gje me får blodpumpå fylles og teknikken minka..

Anonymous said...

hehe, sorry kenneth:-) såg ut som du kunna skreve ta innlegget der, så i tok en sjans:-) men beklager for d!

som sagt i he like lite peiling som du potedes, om kor ta gampefotball stempelet he komme inn.. men he kanskje sagt d i ei bisetning, ut fra andre innlegg.. så der kan i ikkje hjelpe deg gitt....

keeperfantomet

Anonymous said...

enig med at støtteapparatet er veldig viktig for motivasjonen til spillerne!!

trener med e.vågen for tiden, og der e d til hver trening, vertfall to oppmenn, en keepertrener, og mørkøre som trener, i tillegg har odd petter et stempel som hjelpetrener.. snakk om skikkelig opplegg. veldig givende. for oss spillerne som er med!
det er ikke rart at denne klubben er best i fræna, og er den mest ettertraktede klubben å spille for for tiden:-)

keeperfantomet..

Anonymous said...

VO2 MAX

VO2max er.. definert som den maximale mengden
oksygen kroppen klarer å bruke

TEKNIKK

Teknikk er vesentlig i all ballidrett, - klima, kultur og TRENINGSMETODER/TRENERE er de mest avgjørende faktorer her.
Har sett meg lei på unger/ungdom som e teknisk gode og trur at det er det samme som å være en god fotballspiller.!!!

Mange mangler jo det vesentligste, nemelig forståelse for spillet og overblikk !

Tre deler må til:
KONDIS, TEKNIKK OG FOTBALLINTELIGENS!!


Se på innlegget så står det at v02max er teknikk-fremmende fordi en klarer å holde prestasjonsnivået på et høyere nivå jo bedre trent en er!!

INTERVALL

Det står jo:

Så hvordan trene VO2max når man er fotballspiller?

Intervaller på 3-4 min. med ball!!!

øøhja,ja det står det i mitt innlegg ja!
Spill fotball m/ball....



40% av max puls ????

Gammel utdatert lærdom!!!..

Intervalltrening er svært effektivt for å øke maksimalt oksygenopptak fordi det trener det som begrenser vår aerobe kapasitet; nemlig hjertets pumpekapasitet. Tidligere trodde vi at hjertets evne til å pumpe blod (slagvolum; mengde blod pumpet per slag; minuttvolum; mengde blod pumpet per minutt) ble nådd et sted mellom 40-60 % av individets maksimale oksygenopptak .

Videre er det vist at slagvolumet øker så mye som 60-100 % ved at man øker arbeidsintensiteten fra 80 % til 95 % av maksimal hjertefrekvens. Dette er grunnen til at intervalltrening gir betydelig mer økning i maksimalt oksygenopptak enn trening med lavere intensitet.
Hjertet, som alle andre muskler i kroppen, må belastes for å bli sterkere. Ved intervalltrening får man også de fordelene man trodde man bare oppnådde ved lavere treningsintensitet: nydannelse av blodårer, bedre fettforbrenning, bedre karbohydratforbrenning m.m.

Mange vil bli overrasket over at dette ikke er så hardt som det høres ut som.

en vanlig nybegynnerfeil er å gjennomføre første intervall med alt for høyt tempo for så å stivne fullstendig; og resten av økta er ødelagt. Husk at vi snakker om en arbeidsintensitet som ligger rett oppunder maksimal aerob kapasitet

For å måle anaerob terskel nøyaktig er du avhengig av nøyaktige måleinstrumenter og et laboratorium som kan dette.

Men generelt sett er anaerob terskel den intensiteten du klarer å ligge på over lengre tid uten å stivne (men som ved en liten tempoøkning gjør at du stivner betraktelig slik at du må roe ned tempoet for å kunne fortsette).

4x4 min.aktivitet

Arbeidsintensiteten ved intervalltrening skal for den enkelte være 90-95% av maksimal hjertefrekvens.

3 min. pause mellom

middels aktivitet 50-60%

Det som er vist er at du får ca en 0,5 prosent forbedring i ditt oksygenopptak per trening ved intervalltrening selv om du fordeler for eksempel 10 treninger utover noen uker,
eller om du gjennomfører for eksempel en treningsbolk på 10 økter i løpet av 5 eller 10 dager.

dette er gjennomførbart som fotballspill..!
16 min hardt arbeid
9 min lett luffing
som nevnt i forrige innlegg!

Så hvordan trene VO2max når man er fotballspiller?

Intervaller på 3-4 min. med ball!!!

altfor mye teori detta men sånn er iallefall de siste år ekspertise innen kondisjonstrening enige om.

Enig med detta keeperfantomet om teknikk serru, ....men det nytta ikkje å være YouTube- triksekonge uten kondis og spilleforståelse. man trenger nemlig bare å finte den ene spilleren 1 gang ut i pølsebua, ikkje 2-3 som diverse surrer rundt å prøver idag....

det bør unge lære seg..

Gjør mer som gamlekara gjorde: Innsats og tæl går pinadø me aldri av moten !!


"Man blir ikke bedre en det svakeste ledd"
Det trengs full oppbacking tå fult støtteapparat for full satsing.

HELT ENIG,altfor mye på altfor få

All ære til dei som treg lasset sånn til slutt.....

Anonymous said...

kem e d som he så mysje kunnskap? eller som he lest på nett, om ta vo2 greien? ha vore artigt å visst:-)

Anonymous said...

Hhmmm......
he vore arti å vest kæm so spør au

Anonymous said...

joachim spør: kass kar he sett på nett om trening?

en balansegang mellom intervall og langkjøring er best over tid for fotballspillere! trener man kun intervall, vil man ikke få forhøyet anaerob terskel nevneverdig etter en tids trening. og det er (AT) som er viktig å trene opp i fotballen. ikke nødvendigvis maks o2 opptaket. men selfølgelig blir det også bedre med denne type trening. og som du viser til så har din kunnskap et klart svar! men er litt uenig om at det kun skal trenes med intervall.. ser man på en fotballspiller under kamp er spilleren "stiv" under hele kampen. men med terskel trening, vil man øke (AT) og det vil gjøre at spilleren ikke blir "stiv" under hele kampen, og for å si som du: spilleren vil gjøre det meste bedre, med en høyere AT

Anonymous said...

I som har sett/hørt/lest/lært/studert ta der.


trener man kun intervall, vil man ikke få forhøyet anaerob terskel nevneverdig etter en tids trening...mener du det!?..

Mener bestemt noe annet....

Utfordrer deg til å forklare detta utsagnet der!

Ganske "spenstig" sagt,
når vo2max og AT er veldig nære hverandre i "målbare verdier" !!

Uannsett har jeg aldri sagt at man bare skal trene intervall!!

Nei,
ALLSIDIGHET ER DEN BESTE VEIEN I NÆR SAGT ALL IDRETT.



Bare sparka noen triksegurua
litt i ræva, som sagt tidligere:

Tre deler må til:
KONDIS, TEKNIKK OG FOTBALLINTELIGENS!!
kan ikke bare trikse litt, må SPILLE spillet også!!

Mener flere unge MÅ lære det bedre!!!!

Intervall som forklart tidligere er den enkleste/kjappeste veien til raskt å forbedre kondis.

Jo bedre kondis,jo bedre teknikk!

Ellers skulle flere unge diskutert ta her, gammelkara å forresten...

Anonymous said...

javel,arti diskusjon ta her..

men ingen vil gå ut med navn, foruten joachim..

kem e sa kloke karan her da?? syns d e pinglete å ik skrive navnet sitt i asso, ka e dei redd da? dei he jo bevist alle sammen, at dei kan mysje om trening.. jaja

robin

Anonymous said...

e d so fali kæm so hæte ka au no da?
Denna notkent-kar`n he no rætt om så treksegutan så skulla lært se å spelle fotball syns no i !!!!

Stå på kara.....
elle kvins...

Anonymous said...

paul mcgrath..

Go ManU !!!

konge te å både spælle å drekke!!